Gider Pusulası Nedir, Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Gider pusulası nedir sorusu, bu terimle ilk defa karşılaşan insanların merak ettiği sorulardan biridir. Gider pusulası bir hizmet ya da mal alımı için gerçekleştirilen harcamaların muhasebeye kaydedilmesi ve belge haline getirilmesi adına düzenlenen bir resmi evraktır. Üstelik fatura hükmü vardır. Tüketiciye satılan ürünün iade olarak alınması durumda ise bu belde düzenlenmektedir. Hizmet ya da mal alındığında işletmelerin fatura alması veya vermesi mümkün değilse bu durumda gider pusulası kullanılmaktadır. 

Mal veya hizmet vergi mükellefi olmayanlarda alınıyorsa satışta bahsi geçen ürünlerin vergilendirilmeleri zorunludur. Vergi gerektiren işlemde gerekli evraklar düzenlenip kayıt altına alınmaktadır. Böylece verginin bahsedilen belgelerde yer alabilmesi ve usule uygun şekilde doğru tespit edilmesi için uygun ortam oluşur. Bu belgeler ve işlemlerle birlikte vergi sistemi aksamadan işlemeye devam eder. 

Gider pusulasının hazırlanması için mazı durumlar vardır. Duruma göre KDV, gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefleri fatura kesme yetkisine sahiptir. Fatura düzenleme yetkisi kişilerden alınmış hizmet ya da malların belgelendirilmesi sadece gider pusulası aracılığıyla gerçekleşmektedir. Gelir pusulası düzenlenmesi gereken durumlar şunlardır:

  • Serbest meslekle uğraşan birine ödeme gerçekleşmesi
  • Bir hizmet ya da ürünün vergi mükellefi olmayan ya da muaf tutulmuşlardan alınması
  • 3349 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yer alan 18. maddeye göre belirlenen harici durumlardan yararlanan kişilerden bir şey alınması
  • Sabit kıymetin basit şekilde vergilendirilmiş mükelleflerden alınması durumlarında hazırlanır.

Gider Pusulası Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır

Gelir pusulası hesaplama işlemi net ve brüt üzerinden iki farklı şekilde hesaplanmaktadır. Pusulası düzenlenecek olan ticari eylem ile alınan hizmet ya da mala uygulanan vergiler temel alınmaktadır. İlk yöntem gider pusulasının brüt üzerinden hesaplanmasıdır. 

Brütten nete yapılan hesaplamalarda alınan hizmet karşılığı ödenen brüt tutar üzerinden hesaplama gerçekleşmektedir. Örnek vermek gerekirse 2000 TL brüt tutar anlaşması gerçekleştiyse vergi oranı %20 olacak şekilde hesaplama yapılır. 

İkinci yöntemde gider pusulasını hizmet ya da ürün karşılı ödenen net tutar üzerinden hesaplama gerçekleşir. Gider pusulasında KDV’nin yer almaması ve hesaba dahil edilmemesi gerekir. 

Yorum gönder