Fransızca’dan dilimize geçen reasürans nedir türleri nelerdir gibi sorular sigorta ile ilgili araştırma yapan insanlar arasında merak edilen terimlerden biridir. TDK’ya göre ikili sigorta olarak tanımlanan bu sistem, sigortacılığın temellerinden biridir. Bu sistemle sigorta şirketlerinin taşıdığı riskleri reasüror etiketi taşıyan başka sigorta şirketlerine satılma işlemleri gerçekleşir.
Reasürans, sigorta şirketlerinin poliçe risklerinin başka sigorta şirketine sigortalanmasına verilen addır. Sigorta şirketlerinin her biri reasürans kimliği taşımamaktadır. Bu işlemler yüksek teknik bilgi ve finansal şeffaf bilgi gerektiren işlemlerdir. Üstelik sağlam bir mali birikim gererkir. Sigortacılar sigorta şirketi olarak geçebilecek reasürans şirketleri alanında uzmanlaşmış bilgili ve tecrübeli ekiplerden oluşmaktadır. Reasürans işlemleri için başvuruda bulunan sigortacılar kendilerini güvence altına alırlar. Bunun yanı sıra mali güçlerinin üstünde bir durumla karşılaştıklarında bu riskli durumlara teminat verebilir hale gelmektedirler.
Reasürans sistemi sigorta sektörü için büyük bir öneme sahiptir. Ticari risklerin paylaşılıp güven ortamının sağlanması için de önemlidir. Şirketler üzerlerinde taşıdıkları riskleri sigorta ettirirler ve bu yükü reasürans sistemi taşır. Bu sistem aynı zamanda sigorta sektörünün daha geniş alanlarda çalışmasını kolay hale getirir.
Reasürans Nasıl Çalışır?
Reasürans sigortacılık açısından şirketler kolaylık sağlayan ve riskleri birlikte sırtlamayı sağlayan önemli bir sistemdir. Reasürans ve sigorta şirketleri arasındaki işlemeler farklılıklarına göre ayrılmaktadırlar. Sigorta şirketi, risklerini devredebilmekte ve işleme göre reasürans şirketlerine başvuruda bulunabilmektedirler.
- Reasürans anlaşmaları koptar, bölüşmeli, bölüşmeli olmayan, eksedan, toplam hasar fazlası ve hasar fazlası olmak üzere altıya ayrılmaktadır.
- Sigorta şirketleri risklerin bir kısmını reasürans şirketlerine devretmektedirler. Sigorta şirketi üzerinde kalan riske ya da reasürans kapsamında olmayan risklere saklama payı adı verilir.
- Eğer risk gerçekleşirse hasar tazmini reasürans şirketleri tarafından karşılanmaktadır. Bu ödemeler sigorta şirketlerine gerçekleşir.
- Sigorta şirketi reasürans şirketine devrettiği riske bağlı olarak prim ödemesi gerçekleştirmektedir.
Ülkemizde sigorta şirketleri kanunlar çerçevesinde işlemlerini sürdürmektedirler. Her sigorta şirketi sahip oldukları sermayeye ve faaliyetlerine göre bazı rasyolarla ölçümlenmektedirler. Sigorta şirketleri sermayelerini güçlü tutabilmek için yıllık anlaşmalarla reasüransa başvurmaktadırlar. Bu sayede risklerini en aza indirebilirler.