Spot Kredi Nedir, Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Spot kredi nedir sorusu kredi ihtiyacı duyan insanlar tarafında merak edilen sorular arasındadır. Spot kredi kullanan kişi, bu işlemi gerçekleştirebilmek için gerekli olan sözleşmeleri imzalayarak ödeyecek olduğu faizi ve vadeleri kabul eder. Üstelik zaman içinde banka faiz artırımı için işlem yapmaz. Kredi sahibi olan kişi faiz indirimi veya erteleme gibi taleplerde bulunarak bankaya başvuramaz. Hem kredi kullanan taraf hem de banka, bu işlemler için talepte bulunsalar bile yasal yollardan bir değişiklik gerçekleştiremezler. 

Spot krediler banka şubelerine yapılan başvuru ile alınmaktadır. Online bankacılıkta da bu işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Gerekli şartı karşılayanlar başvuru için iki yoldan dilediğini seçebilirler. Spot kredi faiz oranları bankaya bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak için başvuru yapılacak olan bankayla iletişim kurmak gerekir. 

Spot krediden yararlanmak isteyenler mobil bankacılık ya da internet bankacılığı üzerinden işlem gerçekleştirebilirler. Bankaların resmi web siteleri üzerinden de kredi başvurusunda bulunmak mümkündür. Mobil uygulamalar ile kredi başvurusu güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. 

Spot Kredi Çeşitleri Nelerdir?

Spot kredi çeşitleri şunlardır:

  • Türk lirası ile spot kredi
  • Döviz ile spot kredi

Bu iki farklı yolla spot kredi kullanmak mümkündür. Firmalar kısa süreli nakit ihtiyaçlarını bu şekilde karşılayabilmektedirler. Bunun için özellikle bu yolu tercih ederler. 

Spot kredi almak için bazı şartların karşılanması ve gerekli belgelerin tamamlanması gerekir. Bu belgeler şunlardır:

  • Yükümlülük belgesi
  • Kefil olacak kişilerin kimlik belgelerinin ya da pasaportlarının aslı ile fotokopisi
  • Son 3 yıla ait gelir belgesi

Gelir belgeleri muhasebe bürolarından alınabileceği gibi vergi dairesinden de alınabilir. Bu belgeler dörtlü onay şeklinde alınmalıdır. Spot kredi muhasebe kaydı gerektiren işlemler arasında yer almaktadır. 

Spot kredi, ticari işlemlerde kısa vadeli bir yatırım ve finansman ihtiyacının giderilmesinde kullanılır. Firmalar kısa dönemde bu desteğe ihtiyaç duyuyorlarsa spot krediler ile bunu kolaylıkla çözebilmektedirler. Spot kredilerin vadelerinin bankaya bağlı olarak değişebileceği unutulmamalı ve spot krediye başvurmadan önce mutlaka bu durumun bankalar ile konulup öğrenilmesi gerekir. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir