Proforma Fatura Örneği

Proforma fatura iç ticaret ve dış ticarette kullanılan, teklif niteliği taşıyan ön fatura anlamına gelen bir terimdir. Bu faturanın hazırlanma amacı, alıcı tarafın ürünü hata payını en aza indirgeyerek alınacak ürün karşılığında ne kadar ödeme yapacağını görmek istemesinden kaynaklanmaktadır. Proforma fatura, taraflar arasındaki alacak vereceği daha net bir hale getirmek, anlaşma ve işlemlerin temelini oturtmak için hazırlanır. İş sürecini ve işlemleri kolaylaştıran bir belgedir.

Proforma faturalar, işlemlerin başındaki satıcı ve alıcı arasında yapılacak olan satış işlemlerinin detaylarını tahmini olarak içeren bilgilerdir. Mali ve resmi bir belge olmamakla birlikte proforma faturalar satıcılar ve alıcıların arasındaki hizmetlerin ve ürünlerin nasıl yapılacağına ilişkin bilgiler taşır. Ayrıca işlemlerdeki fiyat ve miktara ilişkin bilgiler de yer almaktadır. 

Proforma fatura karşılığında alıcılar bir ödeme yapma durumunda değillerdir. Ayrıca Ticaret Vergi Hukuku’na göre bir karşılığı da bulunmamaktadır. Bu nedenle proforma faturalar zorunlu bir belge değildir. Yalnızca işlem ve ödemelerin bir ön incelemesidir. 

Proforma Fatura Ne İşe Yarar?

Proforma fatura örneği ile kolaylıkla proforma fatura hazırlanabilmektedir. Bu belgeler iç ve dış ticarette kullanan mali ve maddi değeri bulunmayan belgelerdir. Bu belgenin işlevleri arasında şunlar yer alır:

  • Bu fatura türü ile alıcı ile satıcı arasındaki güven sağlanmış olur. 
  • Ticaret işlemleri hızlanır.
  • Ticaret başlamadan önce alıcı taraf ödeyeceği miktarı, elde edeceği malın ve hizmetin detaylarını bu fatura aracılığıyla görebilir. Bu fatura her şeyi net bir şekilde belirlemese de kabaca bir değer vermektedir. 
  • Satıcılar hata paylarını minimuma indirerek alacakları ücret ve sunulacak hizmet ya da ürünleri bu yolla bildirebilmektedir. Bu nedenle özellikle dış ticarette sıklıkta tercih edilen bir fatura türüdür. 
  • Proforma fatura, alıcının bu faturayı onaylaması sayesinde ticaret işlemlerinin başladığını gösterir. 
  • Proforma faturalar gerçek fatura kesilmeden önceki halini barındırdığından hataların en aza indirgenmesini sağlar. 

Proforma faturalar hazır bir şablonla hazırlanmaktadır. Bu şablonda şunlar yer alır:

  • Sağ üstte proforma numarası ile tarih yer alır.
  • Sol üst köşede alıcı ile satıcının detayları yazılır.,
  • Ortaya satılacak malların detayları yer alır.
  • Ayrıca mal ve hizmetin cinsi, mal özellikleri, malların birim fiyatı, malların menşei, satıcı ile alıcının ismi ve unvanları gibi bilgiler de yer almaktadır. 

Yorum gönder