Emlakçı Komisyon Hesaplama

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emlakçı komisyon hesaplama nasıl yapılır sorusu, emlak işlemleriyle ilgilenen insanlar arasında merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Bir ev satın alırken ya da kiralarken bu süreçte aylık kira bedeli, depozito, nakliye ve benzeri pek çok masraf ortaya çıkmaktadır. Evini yenilemek isteyenler tadilat, satın alım işlemlerinde tapu gibi süreçler önem taşır. Evi direkt olarak sahibi aracılığıyla değil de emlakçı aracılığıyla kiralamak ya da satın almak istiyorsanız bu durumda emlakçı komisyonu ortaya çıkmaktadır. 

Ev kiralama ya da ev satın alma işlemlerinde emlakçıların aldığı net bir ücret bulunmaz. Emlakçılar satış bedeli ya da kira üzerinden olacak şekilde belli bir orana bağlı olarak komisyon almaktadırlar. Emlakçı komisyonlarının oranı, satış ve kiralama işlemine göre değişmektedir. Bu oranlar Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yer alan maddelere göre belirlenmektedir. Bu yönetmeliğe göre komisyonlar şöyle hesaplanır:

  • Kirama işlemlerinde emlakçı komisyonları aylık kira bedeli ve KDV üzerinden hesaplanır.
  • Satış işlemlerinde hem alıcı hem de satıcı komisyon verir. Bu komisyon ev bedelinin %2’si ve KDV üzerinden hesaplanır.

Kimler Emlakçı Komisyonu Öder?

Emlakçı komisyon hesaplama haricinde en çok merak edilen sorulardan biri komisyonun kimler tarafından ödeneceğidir. Alım satım ya da kiralama işlemlerinde emlakçıya hangi tarafın ne kadar komisyon ödeneceği merak konularından biridir. Yeni alıcılar ya da ev sahipleri bazı durumlarda komisyon ödemektedirler. 

Gayrimenkullerin alım ve satım işlemlerinde hem alıcı hem de evi satan kişi emlakçı komisyonu ödemektedir. Ancak satıcı ile alıcı arasında bir anlaşma söz konusuysa bu durumda emlakçıya komisyonu yalnızca alıcı da ödemektedir. Kiralamada ise farklı bir anlaşma yoksa emlakçı komisyonunu kiracı taraf ödemektedir.

Ev kiralama işlemlerinde emlakçı komisyonu hesaplaması ise şöyledir:

  • Örneğin 10.000 lira kira ödeyeceğiniz bir ev kiraladınız. Bu durumda 10.000 liranın KDV’si hesaplanmalı, sonrasında ise aylık kira bedeli ile toplanmalıdır. KDV’yi %18 olarak aldığımızda hesaplama işlemleri bunun üzerinden hesaplanır.
  • 10.000 X 18 = 180.000
  • 180.000 : 100 = 1.800 eder. Bu ücret kiranın KDV bedelidir. 
  • Sonrasında kira bedeli ile KDV toplanır. 10.000 + 1.800 = 11.800 lira emlakçı komisyonudur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir