Kendi Emekli Maaşı Olan Babasından da Alabilir mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kendi emekli maaşı olan babasından da alabilir mi sorusu, emekli maaşı alıp babasından kalan maaşı alıp alamayacaklarını merak edenler tarafından cevap aranan sorulardan biridir. Vefat eden baba Bağ-Kur emeklisi eşinin maaşını alan kişi, vefat eden babasının da maaşını alabilir mi gibi sorular merak konusudur. Bağ-Kur, SSK ya da Emekli Sandığı sigortası olanlar vefat etmiş eşlerinden maaş alabilmektedirler. SFK, eşi ölen kadının vefat eden babasından da emekli maaşı alabileceği açıklanmıştır.

Ölüm aylığı adı da verilen bu sistem, kişinin sigortalı olup olmamasına göre değişim göstermektedir. Ölüm aylığı vefat eden sigortalı kişinin annesine, babasına, eşine ve çocuklarına SGK tarafından ödenen ödenektir. Fakat bu ödeneği alabilmek için bazı şartları karşılamak gerekmektedir. 

Sosyal Güvenlik Sigortası Kanunu ve Emekli Sandığı Kanunu’nda yer alanlara göre Dul ve Yetim aylıkları açıklanmıştır. Ölen kişinin emekli maaşı şu kişilere belli bir oranla bağlanır:

  • Eş %50 
  • Aylık alan yetimi olmayan duş eş için %75
  • Çocuk, anne ve babaların her biri için %25 

Kendisine aylık bağlanacak olan kişinin vefatı durumunda evli olmayan kız çocuklarına aylık bağlanmaktadır. Evlenme ile aylığı kesilenlere boşanma durumunda tekrar bu aylık bağlanmaktadır. Kız çocuklarının aylık alabilmesi için evli olmamaları gerekmektedir. 

Ölen Babanın Maaşını Almak Mümkün Mü

Kendi emekli maaşı olan babasından da alabilir mi sorusunun cevabı evettir. Ancak bunun için elbette belli şartların karşılanması gerekir. Üstelik kişiler vefat eden kocanın Emekli Sandığına sigortalı olması, babasının SGK sigortalısı olması durumunda hem kocasından hem de ölen babasından maaş alabilmektedir.

Birden fazla emekli maaşı almak mümkün olsa da aranan şartlar karşılanmazsa bu durumda kişiye maaş verilmeyebilir. Sosyal güvenlik kanunlarında yer alan bilgilere göre eşi, anne ya da babası vefat etmiş kişiler, onların emekli maaşlarını alabilmektedirler. 

Eşinin vefatıyla dul maaşı alan ve kendi emekli maaşı olan kadınlar babalarının vefat etmesinden sonra da yetim maaşı alabilmektedirler. Bu durumda kişi üç maaş birden alabilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey, maaş alınan sigortaların farklı olmasıdır. Örneğin ölen eş ile ölen babanın ikisi de SKGlıysa bu durumda bir taraftan maaş alınamamaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir