Araç Değer Kaybı Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Araç değer kaybı boyama ve parça değişimi gibi nedenlerle meydana gelebilmektedir. Bir trafik kazasında hasar almış ve bu sebeple tamir ve onarım işlemlerinden geçmiş araçların değerini ikinci el araç piyasasında ifade eden şeye araç değer kaybı denir. Aracın ufak da olsa kaza yaşanması, o aracın değerinin düşmesine neden olmayabilir. Bir aracın değer kaybetmesi için büyük oranda boyanması ve birkaç parçasının değişmiş olması gerekmektedir. Eğer araçta sadece onarım yeterliyse bu durumda değer kaybetmez.

Değer kaybı aracın pert olması durumunda doğrudan meydana gelmez. Bir aracın değerinin düşmesi için ağır hasar alması ya da pert olmasına gerek yoktur. Yaşanan kaza sonrası araç tamamen onarılmışsa ve sıkıntısız bir şekilde çalışıyorsa yine de değeri düşebilmektedir. Çünkü değer düşürücü niteliklerin varlığı söz konusudur. Araç tıpkı eskisi gibi sorunsuz görünüyor ve sorunsuz çalışıyor olsa bile parça değişimleri ve büyük oranda boyanmış olması gibi durumlar, araç değer kaybına yol açmaktadır. Aracın satış fiyatı ve kaybettiği değer, tamir işlemlerinden sonra belirlenir. Araçların değer kaybı sorgulaması önemlidir. İkinci el araç almak isteyen kişiler kesinlikle araç hasar kaydı sorgulama işlemlerini gerçekleştirmelidir. 

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Araç değer kaybı hesaplama işlemi nasıl yapılır sorusu ikinci el araç alacak olan kişiler arasında yaygın bir sorudur. Araç değer hesaplaması için başvuru yapmak gerekmektedir. Başvuru haricinde birden fazla şekilde de araç hasar kaybı öğrenilebilir. Bu yöntemler şunlardır:

  • İcra takibi
  • Asliye ticaret mahkemelerinde dava açılması
  • Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapmak

Araç değer kaybı hesaplamak uzmanlık gerektiren bir süreçtir. Aracın kazaya karışması ya da ağır hasar alması sonucunda oluşan, piyasa değerindeki azalmayı gösterir. Fakat bu süreçte dikkate alınması gereken pek çok durum vardır. Araç değer kaybı hesaplanırken pek çok durum göz önüne alınmalı ve işlemler bunlara göre gerçekleşmelidir.

Araç hasar kaybı hesaplarken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Aracın önceki değeri
  • Tamir ve onarımdaki maliyet ile kalite
  • Hasarın büyüklüğü
  • Sigorta ve hukuk

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir