Faktoring Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Faktoring nedir ya da ne işe yarar soruları, bu alanda iş yapmak isteyen insanlar tarafından merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Bu terim üç hizmetin tek bir yerde sunulduğu finansal hizmet ve yönetim biçimidir. Bu hizmetler şunlardır:

  • Alacağın ödenmeme riskine karşı garanti sağlanması
  • Alacağın tahsil edilmesi ve yönetilmesi
  • Finansman sağlanması

Mal ya da hizmet satışlarıyla oluşan alacaklar, faktoring kuruluşuna iletilir ve süreç başlar. Alacakları temlik alacak olan faktoring şirketi, alacakların yönetimiyle alakalı olarak pek çok şeyi üstlenmektedir. Alacak kayıtları tutulur, tahsilatı üstlenir, pazarla alakalı bilgiler müşteriye iletilir, alacakların tahsilinin ihbarı gibi süreçleri yönetir. 

Faktoring şirketine temlik edilen alacaklar, borçluların aciz olması durumunda aşacakların ödenmesine ilişkin durumun faktoring tarafından üstlenmesi sağlanır. Bu sayede alacaklarını temlik eden kişiler ürün ya da hizmet sattıkları şirketlerin borçlarını ödemeyecek duruma düşmesi halinden kurtarılır.

Temlik edilen vadeli alacakların vadesini beklenemeden faktoring ile alacakları temlik eden tarafa bir bölüm ödenir. Bu ödeme alınacak miktarın en fazla yüzde seksen tutarını kapsar. Alacakların ödeme vadesi dolduğunda alacakların tamamı borçlu olan taraftan ödenmektedir. Bu ödeme faktöre gerçekleşir ve faktör ödemeden masrafları düşerek miktarı müşteriye iletir. 

Faktoring Avantajları Nelerdir?

Faktoring nedir ve avantajları nelerdir gibi sorular merak edilmektedir. Sektörde olmayan her insan doğal olarak bu detaylara hakim olamayabilir. Faktoring, pek çok avantajı beraberinde getirir. Bunlardan en önemli olanlar risklerin kolaylıkla giderilmesi, finansman sağlanması ve satışların muhasebesinin gerçekleştirilmesidir. 

Yapılan kredili satışların muhasebesi oldukça önemlidir ve bu iş faktoring tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca faktör olan şirket kredili satış bedelinin tahsil edilmemesi durumunda meydana gelebilecek kayıpları da üstlenmektedir. 

Faktör şirketler kredili satışların toplamının yüzde seksen civarını nakit olarak teslim etmektedir. Bu da finansman sağlar. Geri kalan ise tahsil edilir ve firmalar böylelikle nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Şirketler için önemli olan faktoring hizmeti son derece avantajlıdır. Risklerin ortadan kalkması ve ödemelerin garantiye alınması açısından büyük önem taşıyan bu hizmetten faydalanmak, pek çok açıdan avantaj yaratır. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir