Vergi Borcunu Taksitlendirme

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vergi borcu taksitlendirme işlemi TBMM tarafından belli dönemlerde yapılan işlemlerden biridir. Bu taksitlendirme işlemleri ile vatandaşların vergilerini daha kolay bir şekilde ödemesi sağlanmaktadır. Devlete vergi borcu olan vatandaşlar yapılandırma için belirli tarihlerde devlet dairelerine başvuruda bulunarak ya da internet üzerinden başvuru yaparak süreci değerlendirebilirler. 

Vergi borcu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan insanlardan, kamu hizmetlerinin gerçekleşebilmesi için toplanan hizmet amaçlı ücretler arasındadır. Bu ücretler kişilerin aldıkları maaşlara ve maddi yönden güçlü olup olmamalarına göre değişmektedir. TC vatandaşı olan herkes vergi ödemekle yükümlüdür. 

Bireysel veya tüzel kişilerin vergi borcu yapılandırması işlemlerini gerçekleştirebilmesi için verilen tarihler içinde devlet dairelerine başvurması ya da internet aracılığıyla talepte bulunmaları gerekmektedir. Vergi borcu yapılandırma ise belli dönemlerde insanların ödemesi gereken verginin belli bir orana bağlı olarak silinmesi ve kalan miktarın devletin belirlediği tarihler içinde taksit şekilde ödemesidir. 

Vergi borcu yapılandırması, ödenmesi gereken vergilerin taksitlendirilerek daha kolay bir şekilde ödenmesini sağlayan bir yöntemdir. Vergi borcunun yapılandırılması ödemelerin gecikmesini de önlemektedir. Çünkü vergi borcu yapılandırmasından sonra ödeme bir kez olsun gecikirse bile kişiler kara listeye girmektedir. Bu nedenle kredi alabilme ihtimalleri sıfıra iner.

Vergi Borcu Taksitlendirme Başvurusu

Vergi borcu taksitlendirme mümkün olsa da hangi vergi borçlarının taksitlendirilebileceği her yıl değişmektedir. Yapılandırma işlemi imkanı bulunduran vergi borçları şunlardır:

  • Maliyeye olan vergi borcu daha kesilmemiş olan ya da dava süreci içinde olan cezalar
  • Motorlu taşıt vergileri
  • KYK öğrenim kredileri
  • Trafik cezaları 
  • Askerlik cezaları
  • Nüfus cezaları
  • Sosyal güvenlik kurumlarınca toplanıp takip edilen sigorta primleri
  • Otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücreti

Vergi borcu yapılandırma başvurusunda bulunmak için öncelikle güncel borç sorgulaması gerekmektedir. Borç yapılandırma başvurusu yalnızca güncel vergi borcu olan insanlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Güncel vergi borcu bulunuyorsa başvuru için verilen tarihleri beklemek gerekir. Bunun için dilekçe doldurulur, devlet dairelerine giderek, e-posta aracılığıyla ya da internet üzerinden TC vatandaşlık numaralarıyla başvuru gerçekleşir. İnternet üzerinden başvurular Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden gerçekleştirilir. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir